Artemisia dracunculus – Russische Dragon (Tarragon)

Langwerpige, licht naar anijs smakende blaadjes. Een geliefd kruid in de Franse keuken. De plant zal aan het eind van de zomer met onopvallende bloemetjes bloeien en word ongeveer 90-100 cm hoog. Bij een zachte winter is afdekken niet nodig. Vriest het hard, dan de plant afdekken met vlies of een paar flinke scheppen aarde bovenop het hart van de plant ter bescherming. Gebruik een paar takjes voor in azijn of maak een kruidenthee van de blaadjes.

Artemisia abrotanum- Citroenkruid, varieteit Coca Cola

Fijn ingesneden, decoratief naar CocaCola (en citroen) ruikend blad. Zet de plant op een zonnige plek in de tuin. Het Citroenkruid kan goed tegen droogte. De struik kan uitgroeien tot een bossige struik van ongeveer 80-90 cm. Aan het eind van de zomer zal deze geurige struik bloeien met wit-lichtgroene, bijen en vlinders aantrekkende bloemetjes. Deze half wintergroene struik kan in het voorjaar worden teruggesnoeid en zal snel weer uitlopen. Gebruik de blaadjes in theemengsels en kruidenazijn.

Satureja montana -Vast Bonenkruid

Geef de plant een zonnig plekje in de tuin, de plant kan ook in een grote pot gekweekt worden. De Satureja montana is een goede winterharde versie van het bonenkruid. De plant bloeit in de zomer met kleine onopvallende bloemetjes, er is ook een eenjarige versie van het bonenkruid, de Satureja hortensis. Snoei de Satureja montana regelmatig terug, zodat de groei er goed in blijft en de plant niet al teveel zal verhouten. Gebruik de blaadjes vers in salades en in vleesgerechten of kook een paar takjes met de tuinbonen mee. Maak een sausje van een roux met de blaadjes van bonenkruid, een lik mosterd (en desgewenst 1 ons uitgebakken ontbijtspekreepjes!).

Zomer

Overschot aan sla…? Als er dan een overschot is aan sla en alle familieleden zo ongeveer de sla de neus uit komt, kun je altijd nog een krop gebruiken om slasoep te maken.
Heel makkelijk te maken en zo lekker dat je dat eigenlijk niet verwacht…  

Ingrediënten

·         1 krop sla
·         1 ui
·         room
·         ½ liter zelf getrokken bouillon of van een blokje
·         olijfolie
·         peper
·   gerookte kipfilet

Bereidingswijze

Pak een grote pan. Was de krop sla en laat deze in een vergiet uitlekken. Snipper een ui en fruit deze in de olie tot ze glazig zijn. Pak de sla en snij deze grof. Doe de sla bij de uien en laat het een minuut of vijf meebakken. Giet de bouillon erbij en laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer en maak af met de room en breng op smaak met vers gemalen peper. Schenk de soep in kommen en garneer met kleine blaadjes sla en voor de vleesliefhebber met enkele reepjes gerookte kipfilet.

Juni-juli

De afgelopen maanden was het druk met wieden, planten en poten. Als het goed is, staat nu bijna alles op de moestuin en gaan de eerste groenten er al weer uit. De oogst van kapucijners is nagenoeg achter de rug. De sperzie- en snijbonen staan in de bloei en gaat de oogst bijna beginnen. Lekker weer verse boontjes eten, in het zuur leggen en een voorraadje maken voor de winter… Veel sla is er al gegeten en er wordt ook nog steeds bij gezaaid om een constante aanvoer te behouden. In de kas groeien de paprika’s en tomaten weelderig. De Spaanse pepers staan buiten en groeien goed. In het begin werden zij nog wel aangetast door slakken. Dat was de eerste keer dat ik daar last van had…slakken die pepers eten! De slakken aten weer alles op en niets hielp om ze te bestrijden. Enige remedie: platstampen. Alhoewel er ook tuinders zijn die dat zielig vinden (?!). Ik heb daar geen probleem mee. Wel dat de slakken mijn sla, zelfs pepers en de mooie Delphiniums oppeuzelen (riddersporen)! Ingegraven potjes met bier helpen ook!

Nu kunnen er nog wel extra rijtjes slabonen worden gezaaid, kan de winterprei de grond in en kan er nog lente-ui, winterwortelen en winter bloemkool gezaaid worden. De aardappelen kunnen na 90 groeidagen de grond uit en kan er op het vrijgekomen stuk pompoenen worden uitgezet. Zo maak je optimaal gebruik van de grond. Hou wel een soort dagboek bij, zodat je weet waar alles gestaan heeft dit seizoen. Nooit op dezelfde plaats gewassen telen; doe aan wisselteelt! Kruiden kunnen geoogst worden. Sommigen, zoals koriander, peterselie en selderij, kunnen heel goed de vriezer in. Was de kruiden en doe ze in een diepvrieszak. Knippen hoeft niet. Zodra de kruiden bevriezen, zijn deze makkelijk in de zak te verpulveren en kun je een hoeveelheid kruiden uit de zak halen die je dan nodig hebt. Doordragende aardbeien hebben de eerste oogst gegeven en nu maken zij zich op voor de tweede sessie. Het was prachtig “aardbeien weer”. Zonnig en droog! Daar houden zij wel van! Je ziet nu al dat de planten uitlopers gaan maken. Gebruik de eerste uitlopers voor de aanmaak van een nieuw aardbeienbed, want ook tuinieren is vooruitzien! Zorg regelmatig, om de twee of drie jaar, voor een bed met nieuwe planten, op een andere plaats in de tuin. Want ook voor aardbeien geldt: doe aan wisselteelt. Zo blijven de gewassen gezond en minder vatbaar voor ziekten.  

April

Eindelijk lente… 

De koude maanden zijn achter de rug, alhoewel het spreekwoord zegt: april doet wat hij wil. Toch merk je aan alles dat de lente er nu echt aan komt. Na de vele regenbuien word de grond nu toch echt droger. De komende weken kan er van alles gezaaid en uitgeplant worden. Piepers en uien kunnen de grond en strooi nog wat kalium en kalk. Geen kalk strooien waar de aardappels komen, dat is niet bevorderlijk voor de groei! Kalium is wel voor de aardappelen geschikt. Compost en natuurlijke meststoffen zijn ook heel welkom voor alle gewassen, behalve weer voor de worteltjes…deze hebben geen extra voeding nodig om te groeien. Wie zei dat tuinieren gemakkelijk is…? Voor alles zijn uitzonderingen en speciale behandelingen. De bonensoorten kunnen de grond in, wortelen, preien en bieten zaaien. Stokken voor de bonen neerzetten en netten ophangen tegen de duiven. Te veel werk om op te noemen! De diverse slasoorten zaaien om verzekerd te zijn van een constante aanwas. En nu maar hopen dat het niet al te veel regent en de slakken ons met rust laten. De dahlia’s kunnen uit de winteropslag. Als je een kas hebt, kun je ze daar in voortrekken, maar gewoon direct buiten in de volle grond kan natuurlijk ook. Omdat ze onder de grond zitten, zal een eventuele vorstnacht ze niet schaden. Anders kun je ze ook nog aanaarden en dient de aarde als “dekentje”. Vergeet zeker ook niet om de eenjarige tuinkruiden te zaaien. Koriander voor wie er van houdt, natuurlijk peterselie en selderij! Wie kan zonder? Het onovertroffen bonenkruid; onmisbaar bij tuinbonen en, hoort als één van de velen kruiden in de Herbes de Provence…of gewoon “De Kruiden uit Almere”. Net zo lekker als de kruiden die uit Frankrijk komen en leuk omdat je ze zelf teelt, droogt en mengt. Nog vaste kruiden nodig voor in “De Kruiden van Almere”? Ik teel ze…mail naar kwekerijcr@gmail.com of kijk op www.cervusridens.nl  De één jarigen soorten mengen met de vaste kruiden, leuke klus voor de zomer! Dus nu zaaien voor een lekkere zomeropbrengst. Het kleinfruit verdient nu ook aandacht. Oude bladeren rondom de aardbeiplanten verwijderen en de zomer frambozen goed aanbinden. De gesteltakken van de Tayberry aanbinden en de rest van het opslag wegknippen. Zorg voor enkele mooie dikke takken, deze zullen in mei-juni hun vruchten geven. Knip deze direct na de vruchtafdracht bij de grond weg en zo begint het weer van voren af aan.  

Aardbei

Hoe kweek je aardbeien:

Plantjes in de grond en klaar…dat is zeker waar, maar er komt wat meer bij kijken om ieder jaar weer opnieuw een mooi bloeiend aardbeienbed te krijgen. Als je echt een aardbeienliefhebber bent, moet je zorgen voor constante aanvoer door de aanplant van diverse rassen en meerdere bedden; oude en nieuwere. De zogenaamde “doordragers” die indien het mooi weer is, in mei hun eerste opbrengst geven. Hierna zal een rustperiode volgen en begint de bloei weer en dat gaat zo met tussenpozen door totdat de vorst er een einde aan maakt. Zet de planten op 30 cm uit elkaar en geef ze in het begin regelmatig water totdat de plantjes goed aangeslagen zijn. In juli zullen er uitlopers aan de plantjes komen, knip deze in het eerste jaar steevast allemaal weg. In het tweede jaar kun je de uitlopers gaan gebruiken om een 2e nieuw aardbeienbed aan te gaan leggen. Gebruik van de uitlopers alleen het eerste plantje en knip wat daarna komt weg. Zorg dat dit nieuwe plantje op de aarde komt te liggen. Zet deze desnoods vast met een klein U-profieltje, zelf te buigen van dun staaldraad. De plant zal worteltjes gaan maken en zich vastzetten in de grond. In augustus, als het vochtig weer is, kun je planten los knippen van de moederplant en verplaatsen naar een nieuw te maken bed. Het oorspronkelijke aardbeienbed is nu twee jaar oud. En kan nog een seizoen mee. De opbrengst van dit aardbeienbed is dan nog wel goed, maar je zult merken dat de opbrengst minder wordt en minder groot. Na deze zomer moet je dit bed opruimen en iets anders gaan telen op deze plaats in de tuin. De andere rassen, zoals bijvoorbeeld Lambada of de Framboosaardbei, behandel je hetzelfde. Alleen zullen deze soorten éénmaal in juni-juli hun opbrengst geven. Doe aan wisselteelt en teel nooit te lang hetzelfde gewas op dezelfde plaats; altijd doorschuiven! Op deze manier zorg je voor een gezond gewas, met een goede lekkere oogst, want daar doe je het toch voor!

Laurier

Laurier is een niet geheel winterharde plant. Dus zet deze plant in een mooie grote pot met goede aarde en zet deze op een zeer zonnige plek op het terras. Niet te veel water geven en pluk vooral veel bladeren voor in stoofgerechten en bij rode kool. Je kunt ook takjes afknippen om cadeau te geven en laten drogen, maar het is fijner verse blaadjes te plukken om te gebruiken. Die hebben lekker veel smaak. Als je een takje afknipt voor gebruik, kijk dan altijd naar de vorm van het struikje. Knip uit het hart of kies een takje uit dat een beetje “uit de toom” valt; let op de vorm!

Framboos

Herfstframboos bezig om te groeien. Nog niet in bloei.
Herfstframboos

Frambozen zijn er in zomer- en herfstvariëteiten. De zomersoorten geven hun vruchten in juni-juli. Het handigst is het om eerst een hekwerk te maken waar de jonge takken tegenaan gebonden kunnen worden. Na de dracht moeten de takken die “gedragen” hebben, allemaal bij de grond weggeknipt worden. De plant loopt in de zomer vanuit de grond uit en selecteer dan de mooiste en dikste takken en bindt deze met een tussenruimte van 20-25 cm aan het hekwerk en knip de rest steeds weg. Volgende zomer is de plant er weer klaar voor en begint alles weer opnieuw. Gooi regelmatig wat compost bij de planten, zij houden ervan als de grond enigszins bedekt is.

Herfstframbozen worden anders behandeld. In december-januari worden alle takken van de herfstframboos bij de grond weggeknipt. In het voorjaar lopen de struiken uit en zullen van augustus tot oktober, mits het “zacht” weer is en droog (!) hun vruchten geven.

Taybes

Taybes is een kruising tussen een framboos en een braam en heeft op de takken kleine doornen. Als de plant het naar de zin heeft, is de taybes een flinke groeier die in toom gehouden moet worden. Voor het beste resultaat: zet over het hart van de plant een wigwam van drie of vier tonkinstokken (1m.80) en selecteer aan het einde van de zomer drie of vier mooie dikke takken en snoei de rest consequent bij de grond weg. Bindt de dikke takken vast aan de stokken en in juni volgend jaar zullen de taybessen weer aan de takken verschijnen. Pluk dagelijks de mooiste vruchten.